You are currently viewing Kako izabrati Auto školu?

Kako izabrati Auto školu?

  • Post author:
  • Post category:Blog

Kako izabrati Auto školu?

Prvo polaganje, najčešće za B kategoriju predstavlja izuzetno važan korak u životu koji svakom predstavlja prekretnicu i omogućava nezavisnost i slobodu. Loše obučen vozač može kasnije u toku samostalne vožnje imati ozbiljnih problema, kazni ili drugih neželjenih saobraćajnih situacija. Zato smatramo da je izbor auto škole izuzetno važan.

Osnovno pitanje koje kandidati sebi postavljaju kada dođe vreme za polaganje je: „koju auto školu da odaberem?“. Nekada školu biramo po tome koju je neko od naših poznanika (ili možda i roditelja) pohađao, a nekad smo sami prepušteni izboru. Često ćete naići i na plaćene tekstove u stilu „10 najboljih škola po našem izboru“, ali to najčešće nije realan prikaz stanja u školama.

Pa, kako onda izabrati kome pružiti poverenje?

Pitanja na koja treba da odgovorite sebi su sledeća:

  1. Kakva je opremljenost učionice i teorijsku obuku i kakva je prolaznost na teorijskim ispitima?
  2. Da li škola ima kvalitetne instruktore koji će vam obezbediti da položite vožnju iz prvog puta?
  3. Koliko traje obuka (teorijska i praktična)?
  4. Da li se dugo čeka na obuku i polaganje?
  5. Koja je cena obuke u kojoj školi?
  6. Da li Vam odgovaraju vozila koja škola poseduje?
  1. Svaka auto škola bi trebala da ima učionicu koja će kandidatima omogućiti kvalitetno i prijatno iskustvo prilikom teorijske obuke, sa savremenim projektorima, računarima i dovoljno prostora. Sem toga, izuzetno je važan kvalitet teorijske obuke, jer dobra teorijska priprema može olakšati kandidatu prepoznavanje saobraćajnih situacija u vožnji i time smanjiti vreme potrebno za usvajanje znanja u praktičnoj obuci. Dakle, birajte školu sa dobrim predavačem i visokom prolaznošću na teorijskim ispitima!
  2. Kvalitetna praktična obuka je od velikog značaja za buduće kandidate. Loša obuka će u prvom koraku otežati polaganje praktičnog ispita, pa ćete ispit vožnje polagati više puta. Kasnije, loša obuka Vam može zadati glavobolje, prekršaje, kazne… zato, birajte škole koje imaju kvalitetne pažljive i posvećene instruktore!
  3. Škole koje upisuju preveliki broj kandidata ili nemaju dovoljan broj predavača i instruktora mogu značajno produžiti vreme trajanja obuke, pa se tako može čekati na teorijsku obuku (sama obuka može potrajati i po mesec i više dana), pa na polaganje teorijskog ispita, onda na praktičnu obuku i na kraju na polaganje praktičnog ispita. Raspitajte se dobro koliko traje koja obuka u školi!
  4. Auto škole su uslovljene terminima za teorijske i praktične ispite koje dobija od MUP-a, pa se može desiti da (ukoliko škola ima više kandidata od raspoloživih termina) čekate na polaganje bilo teorijskog, bilo praktičnog ispita i duže od mesec dana. U ovom periodu deo vaše obuke može da se zaboravi, pa da koncentracija i spremnost na ispitu ne bude dovoljna za polaganje. Isto tako, predugo trajanje obuke može da napravi isti problem.
  5. Visoka cena obuke ne mora nužno da znači i kvalitet, ali previše niska cena može da ukaže na određene uštede u procesu obuke (manje pređenih kilometara u praktičnoj obuci) ili loš kvalitet koji se prikriva niskom cenom, radi privlačenja novih kandidata.
  6. Vozila u auto školi bi trebala da budu prilagođena kandidatima početnicima i onome što će kandidati najverovatnije voziti u prvim kilometrima nakon polaganja. Ta vozila bi trebala da budu mali gradski automobili, ne prevelike snage (do 100 konjskih snaga), koji će svakom kandidatu omogućiti lako parkiranje i dobru preglednost sa vozačkog sedišta, a koji će verovatno i biti prvi izbor kandidatima nakon što dobiju dozvolu. Džipovi i dugački automobili visoke klase (preko 4,5 metara dužine) mogu biti jako primamljivi za vožnju, ali treba razmisliti kako se parkirati sa takvim vozilima i kakvi su oni po uskim gradskim ulicama za vozača koji polaže.

Dakle, naš savet je: upišite školu koja ima dobru reputaciju, dobre predavače i instruktore, čitajte komentare na društvenim mrežama i google recenzije, raspitajte se kod poznanika o njihovim iskustvima, pozovite školu i proverite koliko se dugo čeka na obuku i polaganja, a kad upišete školu, birajte vozilo sa kojim ćete lako savladati vožnju.